Nattsvermer

Jeg har alltid vært fascinert av ting som er litt annerledes, dette gjelder også dyr og lignende, og hvilke dyr jeg synes er fine.

Folk flest er vel enige om at sommerfugler er fine? Jeg synes den nært beslektede nattsvermeren (også kjent som natt-sommerfugl) er enda finere. Visste du forresten at det er omtrent ti ganger så mange arter av svermere og møll som det er av sommerfugler? Det er ganske mange møll, det!

Nattsvermer vi fant på stuegulvet i morges.

Men, den nattsvermeren jeg synes er aller finest, er Acherontia lachesis, en av tre arter av Dødningehodesvermere. På grunn av dødningehode-tegningen blir denne svermeren ofte sett på som et illevarslende tegn og symbol på ondskap og/eller død.

Med fare for å høres ekstremt gotisk og mystisk ut; jeg har alltid vært tiltrukket av dyr og insekter og diverse ting som ofte assosieres med død, pine, ondskap og Helvete. Jeg har alltid hatt et relativt bevisst forhold til dette med død, men jeg har aldri vært redd for døden – som jeg kan huske. Jeg behandler konseptet «død» med en viss respekt, ja, men jeg har aldri vært redd for å dø. Skjer det, så skjer det, og det er lite jeg kan gjøre med saken.

Men det betyr ikke at jeg aktivt oppsøker situasjoner der Døden puster meg i nakken. Ikke med vilje i hvert fall…

Hvis jeg skulle gjette meg fram til en grunn til at jeg er så bevisst på døden, så må vel det være det faktum at jeg lever i dag. Smaagothene har ingenting å skilte med når jeg forteller om da jeg blei født – jeg er født mer eller mindre død, faktisk. Det vil si, jeg er født uten fosterlyd (hjerteslag); den forsvant underveis.

Midt oppi alt spetakkelet med fødsel og greier får Mamma beskjed om at nå jeg ut fordi de ikke kunne høre fosterlyden lenger. Var for seint å ta keisersnitt også, så det var bare én måte å få meg ut på – den naturlige. Jeg var allerede halvveis, så det var vel kanskje like greit. Da jeg kom ut hadde jeg navlestrengen viklet rundt hele kroppen, ikke bare rundt halsen, så jeg blei lagt i kuvøse i et par dager – sånn i tilfelle jeg blei blå (les: død).

Kanskje det er derfor jeg fascineres av døden? Jeg har på en måte allerede vært der? Jeg veit ikke, jeg bare er sånn.

Hva med dere? Fascineres dere av døden? Eller andre ting?

Reklame

7 Svar til “Nattsvermer

 1. Jeg fasineres av døden, men det er vel en normal bivirkning av det å være i live. Jeg har alltid, helt siden jeg var lita tilbrakt mye tid på kirkegårder. det høres utrolig pretensiøst og goth/emoish ut, men det er sant. Liker å sitte på benkene på kirkegårder å tenke i stillheten. da jeg var lita og bodde i det kalde nord pleide jeg og ei venninne å finne steiner i fjæra som vi malte og la på graver til enkelte. Weird kid!
  også liker jeg svarte katter 🙂 derfor har jeg en

  • Åh – helt enig. Kirkegårder kan være utrolig fine. Selv har jeg tilbragt mye tid på kirkegården ved Nidarosdomen. Selv om det er midt i byen (nesten, da) er det på en eller anna måte alltid stille er – rolig.

   «I’m so goth I shit bats.» – I’m so goth I’m born without a heartbeat!
   Vi har alle vært pretensiøse halvveisgotere 🙂 Du er ikke alene, med andre ord.

 2. Har alltid vært fascinert av døden jeg og – jeg ble også født blå og måtte ligge i kuvøse et par dager. Kanskje det har en sammenheng ja?

  Nattsvermere har jeg aldri assossiert med døden – men kanskje fordi jeg er så vant til dem.

  Men så har jeg vokst opp på en liten semi-gård. Man lærer fort om døden når man har dyr for mat.

  • Jeg lærte egentlig aldri om døden, slik du gjorde, da jeg var lita. Jeg bare visste om konseptet på en eller annen måte, tror jeg.

   Forbinder heller ikke nattsvermere med døden, sånn egentlig, men det var nå engang det som stod i Wikipedia-artikkelen 🙂

 3. Hei, jeg ser at du har lagt inn link blogglisten som en widget på siden din, så jeg lurte på hvilken widget du har brukt? jeg hadde planer om å gjøre dette jeg også, men jeg finner ikke helt ut hvilken jeg skal bruke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s